4 دلیل برای داشتن کوچ شخصی – کوچ شخصی (Personal Coach) فردی است که با شما همراه می‌شود تا مسیر دستیابی به اهدافتان را سریع‌تر و مطمئن‌تر طی کنید. با وجود اینکه از معرفی مفهوم کوچینگ سال‌های زیادی می‌گذرد، هنوز برای بسیاری از افراد روشن نیست که چرا باید کوچ شخصی داشته باشند. در مطلب حاضر چهار دلیل را معرفی کرده‌ایم که نشان می‌دهند داشتن یک کوچ شخصی برای شما ضروری است.

کوچ شخصی کیست؟

کوچ شخصی فردی است که در زمینه کوچینگ دارای مهارت و تجربه است و به طور اختصاصی با شما همراه می‌شود تا به اهدافی که برای خودتان تعیین کرده‌اید دست یابید.

بسته به اینکه موضوعی که درگیرش هستید چیست، ممکن است از کوچ شخصی با تخصص‌های مختلف کمک بگیرید. فردی که دغدغه سلامتی و تناسب اندام دارد احتمالاً سراغ یک کوچ سلامتی می‌رود. صاحب کسب‌وکاری که به رشد کسب‌وکارش می‌اندیشد، از یک بیزینس کوچ کمک می‌گیرد. فردی که قصد دارد برند شخصی‌اش را شکل دهد، سراغ یک کوچ برند شخصی خواهد رفت.

اما چرا باید یک کوچ شخصی داشته باشیم. در ادامه چهار دلیل برای داشتن کوچ شخصی را معرفی کرده‌ایم.

اولین دلیل برای داشتن کوچ شخصی : او شما را قضاوت نمی‌کند

در فرایند تغییر، احساسات مختلفی را تجربه می‌کنیم. شور و اشتیاق، تردید، ترس، سرخوردگی، سردرگمی و … ما به طور طبیعی تمایل داریم احساساتمان را با دیگران در میان بگذاریم اما ترس از قضاوت شدن اغلب ما را از این کار باز می‌دارد. ت

صور اینکه به خاطر اشتباهاتمان سرزنش شویم یا دیگران ما را دست بیندازند، دردناک است. به همین دلیل گاهی خود را در فرایند تغییر بسیار تنها می‌یابیم. با خودمان می‌گوییم «ای کاش انقدر تنها نبودیم. ای کاش کسی بود که فقط به حرف‌هایمان گوش می‌داد بدون اینکه بخواهد راهکاری بدهد یا برایمان دلسوزی کند یا قضاوتمان نماید».

خوشبختانه این همان کاری است که یک کوچ شخصی انجام می‌دهد. کوچینگ بر پایه دوری از قضاوت و ارزیابی بی‌طرفانه شکل گرفته است.

یک کوچ حرفه ای به خوبی می‌داند قضاوت کردن (نظر دادن درباره خوب یا بد بودن چیزها) کاری غیرضروری و غیرمؤثر است. به همین دلیل او هیچوقت مراجع خود را به خاطر تصمیماتی که گرفته است سرزنش نمی‌کند. در عوض فضایی امن و عاری از قضاوت برایش فراهم می‌کند تا او خود بتواند ارزیابی درستی از تصمیماتش داشته باشد.

اگر شما صاحب یک کسب‌وکار باشید، احتمالاً هنگام گفتگو با همکاران، شریک تجاری، سرمایه‌گذاران و سهامداران کسب‌وکارتان ملاحظاتی را در حرف‌هایتان در نظر می‌گیرید. این احتمالاً به این دلیل است که از قضاوت‌های احتمالی آن‌ها واهمه دارید و نمی‌خواهید در نظر آن‌ها فردی بی‌تجربه، بی‌ملاحظه، بدون برنامه و سردرگم جلوه کنید.

اما هنگام گفتگو با کوچ شخصی نیاز به این نوع ملاحظات نیست. شما می‌توانید با خیال راحت درباره افکار، تصمیمات و اقداماتتان با کوچ شخصی‌تان صحبت کنید و نگران قضاوت شدن نباشید.

دومین دلیل برای داشتن کوچ شخصی : همه ما نیاز به بازخورد داریم

بیل گیتس بنیانگذار شرکت مایکروسافت در یکی از سخنرانی‌های مشهور خود می‌گوید: «همه ما نیاز به افرادی داریم تا به ما بازخورد بدهند و کمکمان کنند تا بهتر شویم». این خاصیت انسان بودن است که ما نمی‌توانیم از بیرون خودمان را تماشا کنیم.

ما اغلب به راحتی متوجه نواقص و اشتباهات تصمیمات دیگران می‌شویم یا راه‌های بهبود تصمیمات آن‌ها را زود کشف می‌کنیم اما نمی‌توانیم به سادگی همین کار را برای خودمان انجام دهیم. به همین دلیل همه ما نیاز به افرادی داریم تا به ما بگویند از بیرون چه طور به نظر می‌رسیم و چه نکاتی در گفتار و رفتارهای ما قابل مشاهده است.

بسیاری از افراد وقتی سخنرانی می‌کنند یا پشت تلفن با فرد دیگری صحبت می‌کنند از تکیه‌کلام‌های غیرضروری زیادی استفاده می‌کنند. آن‌ها صرفاً زمانی متوجه این موضوع خواهند شد که فیلم ضبط‌شده سخنرانی خود را تماشا کنند یا به صدای ضبط شده خود گوش بدهند.

به طور ساده این همان کاری است که کوچ شخصی برای ما انجام می‌دهد. کوچ شخصی بدون اینکه قضاوتمان کند به ما نشان می‌دهد چگونه هستیم و چطور تصمیم می‌گیریم.

این رویکرد را در کوچینگ خاصیت آینه‌ای کردن نیز می‌نامند. همان‌طور که با نگاه کردن به آینه متوجه تغییرات در چهره و سر و وضع خود می‌شویم، کوچ شخصی نیز از طریق ارائه بازخوردهای مناسب آینه‌ای مقابلمان می‌گذارد تا خودمان را بهتر ببینیم. وقتی بتوانیم خودمان را بهتر ببینیم، ارزیابی واقع‌بینانه‌تری از خودمان خواهیم داشت و می‌توانیم تصمیمات سنجیده‌تری بگیریم.

سومین دلیل برای داشتن کوچ شخصی : تغییر نیاز به یادآوری دارد

دارن هاردی سردبیر سابق نشریه موفقیت و از مدرسان برتر حوزه رشد و توسعه فردی می‌گوید:‌ «ما بیش از اینکه به یادگیری نیاز داشته باشیم، به یادآوری نیاز داریم». او بر این جنبه از تغییر تأکید می‌کند که برای رسیدن به وضعیت مطلوب‌تر، لزوماً نیاز به دانش جدیدی نداریم بلکه باید در طول زمان چیزهایی را که یاد گرفته‌ایم برای خودمان یادآوری کنیم.

از خودتان بپرسید چقدر مطالب مختلف بلدید که تا به حال از آن‌ها در زندگی شخصی استفاده نکرده‌اید؟ به نظر شما علت چه بوده است؟ احتمالاً یکی از علت‌ها این بوده است که آنچه قبلاً یاد گرفته‌ایم را فراموش کرده‌ایم یا در بحبوحه مسائل زندگی روزمره، آموخته‌های قبلی اهمیت خودشان را از دست داده‌اند.

کوچ شخصی با ما همراه می‌شود تا آن چیزهایی را که از قبل می‌دانیم دوباره به خودمان یادآوری کنیم. در دنیای پرمشغله امروز که هر لحظه موضوع جدیدی می‌خواهد تمرکز ما را به خودش اختصاص دهد، فراموشی امری بدیهی به نظر می‌رسد.

جیم ران استاد برجسته موفقیت در کتاب پازل زندگی می‌گوید: «هر آن کاری که انجام دادنش ساده است، انجام ندادنش نیز ساده است». او می‌خواهد بگوید کارهایی که منجر به تحول زندگی‌مان می‌شوند لزوماً کارهایی دشوار و عجیب و غریب نیستند بلکه کارهایی ساده‌اند، اما به دلیل همین سادگی خیلی وقت‌ها ما انجامشان نمی‌دهیم. کوچ شخصی کمکمان می‌کند تا از بروز این اتفاق جلوگیری کنیم.

چهارمین دلیل برای داشتن کوچ شخصی : تعهد بیرونی اثر قدرتمندی دارد

احتمالاً این جمله را که طنز تلخی در خود نهفته دارد بارها گفته‌ایم یا شنیده‌ایم: «از شنبه فلان کار را انجام می‌دهم…». شنبه‌های زیادی آمده‌اند و رفته‌اند و فلان کار انجام نشده است. واقعاً چرا این اتفاق می‌افتد؟ برخی اسمش را اهمال‌کاری می‌گذراند، برخی آن را به ترس از موفقیت نسبت می‌دهند و برخی آن را فقدان انگیزه می‌دانند.

واقعیت اینجاست که اغلب ما به تعهداتی که در آن صرفاً به خودمان پاسخگو هستیم، پایبند نمی‌مانیم. به زبان ساده ما از اینکه سر قولمان به خودمان نمانیم چندان واهمه‌ای نداریم. در بدترین حالت کمی خودمان را سرزنش می‌کنیم که چرا به حرفی که زده‌ایم متعهد نمانده‌ایم. پس از مدتی نیز فراموشمان می‌شود که اصلاً چه قولی به خودمان داده بودیم.

اما وقتی پای نفر دومی به ماجرا باز می‌شود موضوع فرق می‌کند. اکثریت قریب به اتفاق انسان‌ها، از شرمنده شدن پیش دیگران خوششان نمی‌آید. ما به طور غریزی دوست نداریم، نزد دیگران فردی «بدقول و غیرمتعهد» به نظر برسیم.

ما دوست داریم دیگران ما را فردی بدانند که سر حرفش می‌ایستد. کوچ شخصی کمک می‌کند تا ما راحت‌تر به اهدافمان متعهد شویم. هر چند کوچ ما را سرزنش و قضاوت نمی‌کند، اما همین که در فرایند تغییر تنها نیستیم و تصمیمات و اقداماتمان را به فرد دیگری اعلام می‌کنیم باعث می‌شود تلاش بیشتری کنیم تا به اهدافمان برسیم.

و در پایان

در مطلب حاضر درباره این موضوع صحبت کردیم که چرا به کوچ شخصی نیاز داریم. در همین زمینه چهار دلیل مهم ذکر کردیم.

اول اینکه کوچ شخصی فردی است که ما را قضاوت نمی‌کند.

دوم اینکه همه ما به دریافت بازخورد نیاز داریم و می‌توانیم از آن بهره بگیریم.

سومین اینکه فرایند تغییر مستلزم یادآوری مداوم است.

و نهایتاً اینکه حضور کوچ شخصی با ایجاد تعهد بیرونی ما را برای دستیابی به اهدافمان تشویق می‌نماید.

اریک اشمیت مدیرعامل سابق گوگل در خاطره‌ای نقل می‌کند که: «زمانی یکی از اعضای هیئت مدیره گوگل به من گفت تو نیاز به کوچ شخصی داری. من پاسخ دادم آیا مشکلی پیش آمده است؟ آیا عملکردم خوب نبوده است؟ او پاسخ داد نه. همه ما به کوچ شخصی نیاز داریم. اکنون که چند سال از آن ماجرا می‌گذرد و با یک کوچ شخصی کار می‌کنم،‌بهترین توصیه‌ای که می‌توانم به هر کسی داشته باشم این است که یک کوچ شخصی داشته باشید».

 

 

نویسنده: ایمان بهنام – کوچ و مربی برند شخصی

 

4 دلیل برای داشتن کوچ شخصی

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای